Op zoek naar het middel tegen dementie

Er zijn hoopvolle ontwikkelingen in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Mogelijk ligt de oplossing in een simpel ledlampje, zo schrijven wetenschappers vandaag in het vakblad Nature. Als dit in het juiste tempo knippert, verdwijnen de kenmerkende eiwitophopingen in de hersenen. Althans in de hersenen van muizen.

Daarin schuilt meteen het grote voorbehoud erkent Li-Huei Tsai, hoogleraar neurowetenschappen aan het befaamde MIT in het Amerikaanse Cambridge. “We hebben al zo vaak gezien dat iets werkt bij muizen, maar faalt bij mensen”, citeert Trouw hem vandaag. Uit andere experimenten weten we dat de plaques bij muizen makkelijker worden opgeruimd dan bij mensen. Maar toch, het concept is heel aantrekkelijk en verdient nader onderzocht te worden aldus Marcel Verbeek, neurochemicus van het Nijmeegse Radboudumc, eveneens in Trouw.

Immuunsysteem
Hoopvol is ook het recente onderzoek met nieuwe patiënten waaruit blijkt dat er een manier is om de eiwitten die alzheimer veroorzaken, uit de hersenen van de patiënten te krijgen. De medicijnen zorgen ervoor dat het immuunsysteem zelf de eiwitten opruimt die alzheimer veroorzaken. Vooral bij patiënten bij wie in een vroeg stadium Alzheimer wordt ontdekt, zou dit de ziekte kunnen remmen of uitstellen. “Ik wil het nog geen doorbraak noemen, maar deze ontdekking is wetenschappelijk best interessant”, reageerde Dinant Bekkenkamp van Alzheimer Nederland onlangs voorzichtig tegen RTL. Het medicijn zou mensen die Alzheimer in vroeg stadium ontdekken in de toekomst kunnen helpen.” Maar, “Het is pas een doorbraak als de medicijnen in de apotheek liggen.” En daarvoor zijn nog veel testen nodig. Bekkenkamp verwacht dat een geneesmiddel, mits alle testen goed gaan, pas in 2023 op de markt komt.

Onderzoek naar dementie steunen
Zoals gezegd, is Alzheimer de meest voorkomende oorzaak van dementie. TED-Education maakte een overzichtelijk filmpje waarin de belangrijkste feiten op een rijtje worden gezet. Ik heb het bovenin dit blog ingevoegd. Onderzoeken naar de oorzaken van Alzheimer zijn heel divers. Naast onderzoeken naar de ultieme therapie zijn er ook onderzoeken gericht op preventie en het vertragen van het optreden van de verschijnselen. Sommige onderzoekers kijken naar leefstijl, zoals roken en bewegen. Anderen kijken naar het erfelijk materiaal, om te zien of bepaalde genen een rol spelen. En weer anderen kijken naar het afweersysteem, de bloedvaten of de stofwisseling in de zenuwcellen. Door resultaten uit verschillende onderzoeken te combineren wordt het beeld van de oorzaken van dementie langzaam duidelijker. De zoektocht naar puzzelstukjes voor oplossingen voor de ziekte van Alzheimer moet doorgaan. Onder andere via de stichting Alzheimer zijn er verschillende manieren om bij te dragen. Zo kunt u behalve geld doneren ook een inspiratieboekje of de Alzheimer sokken bestellen. Oude VVV bonnen kunnen ook worden gedoneerd. De opbrengsten van de bijdragen gaan naar wetenschappelijk onderzoek en de ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten.
Een inspirerende gedachte.

Scroll naar boven