Zo lang mogelijk gezond met dementie

Gezond blijven met dementie, kan dat eigenlijk? Op (lange) termijn natuurlijk niet. Dementie is een progressieve ziekte die ervoor zorg dat het brein steeds minder goed functioneert. Wie dementeert heeft te maken met een toenemende achteruitgang van het geheugen, de spraak en tal van andere functies. Maar er is ook wel wat goed nieuws te melden. 

Dementie is dan misschien niet te stoppen, het is wel te vertragen, zo vertellen wetenschappers ons. Patiënten met Alzheimer blijken minder achteruit te gaan als ze regelmatig bewegen, zo heeft Franse geriater Yves Rolland via wetenschappelijk onderzoek aangetoond. In de praktijk merken wij dat ook. Zorgverleners die via LaPorta Vitale werken, maken zo lang mogelijk dagelijkse wandelingetjes met dementerenden bij wie ze komen. Een van de zorgverleners zeg altijd: ‘komwe gaan naar buiten, dan krijgen we een helder hoofd!’ De combinatie van bewegen en frisse lucht geeft een goede doorbloeding. Mensen worden door beweging als het ware weer ‘tot leven gewekt’. Regelmatig wandelen, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s middags, zorgt ervoor dat mensen vrolijker worden. Je merkt het verschil al met een wandeling van vijftien à twintig minuten zijn. Denk eraan dat regelmaat en herkenbaarheid van groot belang zijn bij het maken van wandelingetjes met mensen die dementeren. Het zorgt voor structuur en rust. Gebruik steeds dezelfde route, en schenk aandacht aan concrete, herkenbare zaken als het weer, bomen, planten en bloemen die je onderweg ziet. Het meenemen van eikeltjes of takjes om binnen op een herfsttafel te leggen geeft de wandeling iets tastbaars. Hou het klein en overzichtelijk. Waardering voor de simpele, kleine dingen zijn zo belangrijk. Geef ook ruimte aan verstilling en rust om van het buiten zijn te genieten. En bedenk dat de reactie op de omgeving soms ook wat later kan komen. Het herhalen van dezelfde wandelingetjes geeft behalve plezier vaak ook zelfvertrouwen. Dat is belangrijk, want dementerenden kampen vaak met gevoelens van hulpeloosheid of wanhoop en neerslachtigheid. Regelmatige wandelingetjes kunnen de stemming aanzienlijk verbeteren en zorgen voor positieve ervaringen en gevoelens. Het brein komt dan letterlijk weer in beweging en dat is gezond.

Scroll naar boven