Warme zorg met kleine teams

LaPorta Vitale in Delft.businessIn editie 6, zomer 2018  van het Delftse ondernemersblad Delft.business stond een mooi artikel over LaPorta Vitale. Lees hieronder de volledige tekst.

Update 22 december 2020 – Oudere patiënten die te goed zijn om nog langer te verblijven in het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis kunnen niet naar huis omdat er geen thuiszorg zou zijn en in het verpleeghuis ook geen plek is, lazen we op 17 december in NRC-next. Maar mensen die in aanmerking komen voor langdurige zorg kunnen met thuiszorg via het persoonsgebonden budget (Pgb) heel goed geholpen worden in hun eigen huis. Ook in deze tijd. LaPorta Vitale heeft met deze thuiszorg oplossingen ruime ervaring. In het onderstaande artikel vertelt oud-verpleegster Wil van der Liet (79) over haar goede ervaringen met onze aanpak. Zij roemt vooral de structuur en de bezieling waarmee het kleine zorgteam haar en haar dementerende en inmiddels helaas overleden man bijstond. 

De zorg in Nederland staat flink onder druk. Door de stijgende kosten moet alles steeds sneller. Maar mensen met dementie zijn juist gebaat bij gespecialiseerde zorgverleners die genoeg tijd en aandacht hebben. Om in die behoefte te voorzien richtte  zorgondernemer Ingrid van Bilsen tien jaar geleden LaPorta Vitale op. Haar bedrijf faciliteert zzp’ers in de zorg die specialist zijn in het begeleiden van mensen met geheugenproblematiek en coaching van ouderen bij het langer zelfstandig thuis wonen.

“Als zorgverlener wil je gewoon zo goed mogelijk zorgen voor je cliënten”, zegt Joyce van Roekel die acht jaar als zelfstandig zorgverlener werkt via LaPorta Vitale. “Maar voordat je als zzp’er voor iemand in zijn of haar eigen omgeving kunt zorgen, moet er op juridisch en financieel gebied veel geregeld worden. Gelukkig zorgen Ingrid en haar team daar voor. Dat is zó fijn!” Ze zit aan de eettafel in een ruim, gelijkvloers appartement waar ze een aantal keren per week op zorgbezoek komt. Tegenover haar zit de 87-jarige Fons van der Liet. Zijn ogen glinsteren; hij heeft Joyce net verslagen met rummikub, ook al lijdt hij aan vasculaire dementie. “Hij speelt dit spel al zijn hele leven, dus hij is er goed in”, vertelt Van Roekel lachend. Samen met vijf andere zzp’ers vormt ze het door LaPorta Vitale samengestelde begeleidingsteam dat er voor zorgt dat Fons van der Liet thuis kan blijven wonen met zijn vrouw Wil. Voor het betalen van de zorg heeft de familie Van der Liet een persoonsgebonden budget (pgb) dat wordt beheerd door zoon Erik.

Geen route maar zorgbezoeken
Wil van der Liet (77) weet wat er komt kijken bij goede zorg. Ze was vroeger zelf verpleegster. Ze is opgeleid in het Hippolytus ziekenhuis in Delft, werkte er op de chirurgie, kwam later in de wijkverpleging en was tot haar pensionering docent verpleegkunde. Over de zorg voor haar man is ze enthousiast: “Ik vind het concept van LaPorta Vitale gewoonweg fantastisch. Er is tijd, aandacht en structuur en er is een klein team zorgverleners; mensen die dit werk met hart en ziel doen. Een van de zorgverleners is coördinator en met haar kan ik heel flexibel dingen regelen. De zorg wordt om onze wensen heen georganiseerd. Dat was, voordat we met LaPorta werkten wel anders. Toen we thuiszorg aanvroegen kregen we dat van een grote organisatie en dan ben je onderdeel van een route. De ene keer kwam er iemand om negen uur langs om Fons te helpen met douchen en aankleden. De andere keer moesten we tot elf uur wachten. Dat werkt niet bij iemand die dementeert. Toen heb ik een pgb aangevraagd en contact opgenomen met Ingrid. Die heeft me geholpen met het invullen van alle formulieren. Nu kan ik zelf de regie houden en loopt alles op rolletjes.” Dat wordt beaamd door zoon Erik: “De afrekening met de zorgverleners is natuurlijk best ingewikkeld, maar we krijgen de betalingsoverzichten en facturen heel transparant en tijdig aangeleverd. Zo kunnen we goed in de gaten houden of we nog genoeg pgb hebben. Wat LaPorta Vitale voor ons echt onderscheidend maakt, is de warme, menselijke kant van dit bedrijf. De bejegening, het contact, de communicatie…, het betekent zo veel voor mijn vader én mijn moeder.”


Kaders bij het artikel:

DIRECTEUR INGRID VAN BILSEN OVER LAPORTA VITALE
Zorgverleners moeten doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen, vindt Ingrid van Bilsen. Daarom regelt LaPorta Vitale regelt al het overige. Zoals het opstellen van zorgovereenkomsten, de facturatie en alle andere administratieve zaken, het monitoren van betalingen,  het aanbieden van passende cliënten en het regelen van zorgindicaties. Het bedrijf faciliteert ook de samenstelling van de zorgteams, voortgangsoverleg en communicatie met mantelzorgers. Regelmatig vinden er in-house trainingen, workshops en andere masterclasses plaats. LaPorta Vitale is altijd op zoek naar gemotiveerde zzp’ers of zorgverleners die zzp’er willen worden. Meer informatie: www.laportavitale.nl/zzpers

ZZP’ER JOYCE VAN ROEKEL: ‘DE ZORG BLEEK GOED BIJ MIJ TE PASSEN’
Joyce van Roekel (47) werkte part-time als schoonheidsspecialiste toen ze via een vriendin met LaPorta Vitale in aanraking kwam. Ik begon met de begeleiding van een dementerende heer. Van Roekel: “Dat bleek goed bij mij te passen. Toen was er nog geen opleiding vereist. Inmiddels heb ik verschillende opleidingen en cursussen via LaPorta Vitale gedaan, zoals MBO Helpende Zorg en Welzijn. Ook op het gebied van medicatie en dementiezorg heb ik me verder ontwikkeld. Na een paar jaar ben ik full-time zzp’er in de zorg geworden. Bij die ontwikkeling heb ik veel gehad aan de begeleiding en het advies van Ingrid. Als zzp’er werk ik voor mezelf, maar ik werk in teams ook samen met anderen, dat is heel leuk en leerzaam.”

Scroll naar boven